SMARTii | Start the energy revolution with a disaster sequence
14959
post-template-default,single,single-post,postid-14959,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,side_area_uncovered_from_content,footer_responsive_adv,qode-theme-ver-13.2,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-7.6,vc_responsive

Start the energy revolution with a disaster sequence

Start the energy revolution with a disaster sequence

Katasztrófasorozattal indul az energiaforradalom

Katasztrófasorozattal indul az energiaforradalom – Napi.hu.

Az alacsony olajár, amely egyelőre áldás a fagyasztóknak, közvetve súlyos csapást mérhet rájuk, ugyanis az olajipar súlyosan eladósodott cégeinek fizetésképtelenségéhez vezethet, ami megboríthatja a vállalatokat hitelező bankokat is. Eközben a zöldenergia végső csapást készül mérni a hagyományos energiahordozókra.

A piaci körülmények robbanásveszélyes elegye alakult ki az olajiparban, amely az egész világgazdaságot megrázó válsághoz vezethet – állítják a Nemzetközi Fizetések Bankja (BIS) szakértői. Miközben az ágazat terméke, az olaj ára zuhan, ami elapasztja a vállalatok bevételeit, a korábbi években felvett adósságaikat törleszteniük kellene. A legnagyobb baj az, hogy a tartozások óriásiak, értékük eléri a 2,5 ezer milliárd dollárt – ez két és félszerese a 2006-os szintnek.

Mivel az olaj ára 60 százalékkal hanyatlott június közepe óta, a hitelek fedezetéül felkínált eszközök értéke durván csökkent. Következésképpen ha a cégek nem tudnák törleszteni kölcsöneiket, akkor a hitelezők a fedezetből sem kárpótolhatnák magukat. Így órási lyuk keletkezhet mérlegükön. A kérdés az, mikor indulhat be az a spirál, amelynek végén a vállalatok adósságának bedőlése megrendítheti bankjaikat is.

 

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.