At bagon.to you can Buy webshells, phpmailer, Combo list
SMARTii | Hungarian Sport Innovation
SMARTii | Hungarian Sport Innovation
14938
post-template-default,single,single-post,postid-14938,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,side_area_uncovered_from_content,footer_responsive_adv,qode-theme-ver-13.2,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-7.6,vc_responsive

Hungarian Sport Innovation

Hungarian Sport Innovation

Sportinnováció: Magyar feltaláló világhírű találmánya

írta: Viki a világban

SPINE – A gerincstabilizáló rendszer

Emberek milliói özönlenek a lejtőkön, sípályákon, bringapályákon évről évre, hogy megtapasztalják az extrém sportok által kínált izgalmakat. Ugyanakkor a veszélyekről, és a sérülésekről kevés szó esik. Aggasztó statisztikák utalnak arra, hogy egyre több és veszélyesebb gerincsérülés történik az extrém sportok kapcsán mely összefüggésben áll a legmodernebb és legdizájnosabb felszerelések elterjedésével.

A különböző gerincsérülések nagy része a baleset bekövetkezése után történik, illetve akkor válik komolyabbá, akkor okozhat teljes vagy részleges lebénulást is. Ha egy súlyosabb gerincsérülés eseten szerencsénk van és időben megérkezik a szakszerű orvosi ellátás, a statisztika szerint akkor is csak 25% az esély a maradandó sérülések elkerülésére. A későn érkező segítség és a szakszerűtlen ellátás csak növeli a kockázatot. Mint ismeretes, gerincsérültet szigorúan tilos elmozdítani! Ugye a legtöbbször segíteni akarunk, a jó szándék vezérel minket, de nem tudhatjuk pontosan mi történt, elmozdítjuk a testet, és ezzel akár még nagyobb bajt is okozhatunk.

Erre a problémára talált megoldást egy magyar fiú, Iván Andor, aki bukaresti egyetemista társának segítségével, Iulia Ionescu-val feltalálta és kifejlesztette a SPINE-t, vagyis a gerincstabilizáló rendszert. Andor London két legnevesebb egyetemének közös mesterképzését végzi, az Imperial College és Royal College of Art-Innovation Design Engineering szakon, ahol állandó a kutatás és az innováció, világhírű cégek írnak ki pályázatokat, és kérnek fejlesztéseket a fiatal egyetemistáktól. (Előtte ipari termék és formatervezőként végzett a Budapesti Műszaki Egyetemen) Így volt ez most is, a Rio Tinto, a világ legnagyobb bányászipari vállalatának pályázatán, a Sports Innovation Challenge-en, melyen Andorék is indultak és a legjobb 3-ba kerültek, amivel pénzt nyertek arra, hogy megtervezzék és kifejlesszék ötletüket.

skynews_k.png

 

 

Mi is az a SPINE

Iván Andor: „Egy különleges ruhát fejlesztettünk ki, egy alsó ruházatot, ami elhelyezhető a protektorok alatt. Ha balesetet szenvedünk a ruha képes mérni az erőbehatás nagyságát és helyét. Ha gerincünk sérül, a hátsó rész megszilárdul, így a testünket azonos pozícióba tarja, míg az orvosi segítség meg nem érkezik.”

render4_k.jpg

 

 

A ruha megszilárdul, és azonnal küld egy sms-t a mentőknek a baleseti adatokkal, GPS koordinátákkal, az erőbehatás helyével és mértékével együtt. Így a mentő már felkészülten érkezhet a helyszínre. A ruha bluetooth kapcsolattal van hozzákötve a telefonhoz, amin van egy SPINE applikáció, ami mér mindent, így a telefon küldi el az információt. A bluetooth kapcsolat lehetővé teszi a GPS modul és internet kapcsolat vagy sms küldést a megfelelő mentő szerveknek.

 

 

„Képzeld el, hogy egy mániákus motoros vagy. Mész az autópályán, balesetet szenvedsz, ami után nem tudsz beszelni sem. De amint baleseted van, a telefonod küld egy sms-t a mentőknek minden adattal.”

a eljes cikk itt található >>>

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.